Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2009 18:39 - Още три случая на новия грип в България (ОБЗОР)
Автор: novinitednes Категория: Новини   
Прочетен: 964 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Три нови случая на грип, предизвикан от новия човешки грипен вирус А (H1N1), бяха потвърдени днес в страната. Заболелите са майка и дете, завърнали се на 13 юни от САЩ, както и друго дете, имало контакт с двамата. Майката и детето са пребивавали в САЩ и са пристигнали с полет от Вашингтон през Лондон до София на 13 юни. На 16 юни са се появили и първите симптоми на заболяването и те са потърсили медицинска помощ с клинична картина на грипно заболяване. Болните са изолирани и са под лекарско наблюдение, към момента са в добро състояние.
Открити са и се изследват контактни лица в градовете Пазарджик и Стара Загора, в които майката и детето са пребивавали след завръщането си в страната. Сред контактните до момента има един с признаци, подобни на тези при заболяване от грип тип A (H1N1). Предприети са всички необходими противоепидемични действия в съответствие с разпоредените от Министерство на здравеопазването мерки и в изпълнение на Националния пандемичен план. Продължава ежедневната проверка на случаи на хора с грипоподобна симптоматика, основно пристигащи от страни с широко разпространение на вируса. За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията. Оттам информираха, че през последните 10 дни се наблюдава значително интензифициране на разпространението на новия вирус.
Във връзка с откритите три нови случая на грип в страната директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Богдан Петрунов коментира, че съвсем леко протичат трите нови случая на грип A(H1N1), които бяха установени днес. Тримата са настанени в болницата в Стара Загора. До момента за болестта са изследвани и трима души, които са били в контакт с новорегистрираните. Пикът на епидемията се очаква да е през есента. Проф. Петрунов обясни, че това, което предвиждат и Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията, е, че увеличаването броя на заболелите от новия грипен вирус ще бъде някъде през есента, когато нормално започва периодът на грипната епидемия. Според него, за момента нещата са както се очакваше – случаите са повече в южното полукълбо, отколкото в северното. От началото на появата на заболяването до сега у нас са изследвани 149 души.
Д-р Ангел Кунчев, директор на отдел „Надзор на заразните болести” към Министерство на здравеопазването (МЗ) също заяви, че по-тежки ситуации с разпространението на грипа A(H1N1) в България се очакват през зимните месеци - ноември, декември, януари и февруари. Според д-р Кунчев, положителното е все пак, че нещата се развиват в началото на летния сезон, което ограничава разпространението. Д-р Кунчев коментира, че в момента интензивността на заболяването е много по-висока в южното полукълбо, страни, които бяха почти незасегнати само до преди две седмици, в момента вече са водещи по заболеваемост като Аржентина, Чили, Австралия, Нова Зеландия. Д-р Кунчев обясни, че това е типичният механизъм при предаване на грипа, макар че за България има и първи случай на вътрешно предаване, при детето от Пазарджик. Заболяването при тримата - дете, неговата майка и контактно на тях дете, протича сравнително по- тежко, според д-р Кунчев, той го определи като средно тежка форма, „по–тежка от протичането на болестта при другите два предишни случая в България”. Той беше категоричен, че случаите на заболяването в страната са много малко, за да се правят каквито и да било изводи. Според него, това което се случва в целия свят, се очаква и в България.
Директорът на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве д-р Фани Петрова каза, че детето от Пазарджик, за което има съмнения, че е заразено с новия грипен вирус А (H1N1), е настанено в Многопрофилната болница за активно лечение в града. Тя обясни, че детето е било в контакт с роднини, завърнали се на 13 юни от САЩ. След като е насочено от Центъра за спешна медицинска помощ за консултация с инфекционист, му е била назначена терапия и осигурено медицинско наблюдение. Извършено е подробно епидемиологично проучване и са взети проби за вирусологично изследване. С цел превенция са взети проби и от контактните лица, които са изпратени за анализ, каза още д-р Петрова.


Тагове:   българия,   още,   обзор,   новия,   грип,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novinitednes
Категория: Новини
Прочетен: 33811
Постинги: 21
Коментари: 3
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930