Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2009 18:45 - Преглед на балканските новини до 13 ч. (Агенция „Фокус”)
Автор: novinitednes Категория: Новини   
Прочетен: 648 Коментари: 0 Гласове:
0



Скопие. Земетресение с интензитет три степени според Европейската макросеизмична скала е почувствано тази нощ в района на Валандово, Югоизточна Македония. От Сеизмологичната обсерватория в Скопие са съобщили, че епицентърът на земетресението е бил на 130 км югоизточно от Скопие. В региона повече от месец има земни трусове, посочва агенцията.

***

Кавала. Самоделна бомба избухна в банков клон в Кавала, Гърция. Инцидентът е станал в 2:05 ч. тази сутрин. Цел на нападението е бил клон на Ситибанк. Неизвестни лица поставили самоделното устройство в банкомат в преддверието на филиала. При взрива са нанесени материални щети.
Няма пострадали.

***

Атина. „Сектата на революционерите” заплашва с нови терористични удари. Вчера организацията изпрати до редакцията на вестник „Та неа” прокламация, с която поема отговорността за убийството на полицай през миналата седмица в Атина. Заради стачката на журналистите текстът на прокламацията ще бъде публикуван в утрешния брой на вестник „Та неа”.

***

Атина. Над 110 души бяха арестувани при полицейска акция в Атина. Акцията се проведе снощи в центъра на столицата. Участваха 380 полицаи. Проверени бяха 680 души, 133 превозни средства и 62 заведения.
22 души са арестувани по обвинения за нарушаване на закона срещу наркотиците, 21 – за проституция, шестима за притежание на оръжие, 60 за незаконно пребиваване. Иззети са наркотици и оръжия. Арестуваните се очаква да бъдат предадени на прокуратурата.

***

Букурещ. Над 1,17 млрд.евро бяха разпределени в Румъния за реализиране на енергийни проекти. Това стана в рамките на бизнес програма за конкурентоспособност и заетост. 40% от средствата се отпускат от министерството на икономиката. Общият бюджет на програмата е 3 млрд.евро.
До 5 юни ще започне реализирането на 27 от 35 проекта от първата част на програмата.

***

Анкара. Турция подкрепя усилията за намиране на решение на кипърския въпрос, които се полагат от лидерите на двете общности. Това заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Той поиска от Европейския съюз да възпрепятства негативните действия на Република Кипър. По повод преговорите за присъединяване на Турция Ердоган посочи, че заради политически пречки, които не са свързани с европейското право са блокирани важни преговорни глави.

***

Никозия. Външният министър на Швеция е впечатлен от решителността, която показват президентът на Република Кипър Димитрис Христофяс и лидерът на кипърските турци Мехмет Али Талят за решаване на кипърския въпрос. Карл Билд подчерта това при представяне на приоритетите на шведското председателство на Европейския съюз през второто шестмесечие на 2009 г.

***

Кишинев/Москва. Президентът на Молдова Владимир Воронин в рамките на визитата си в Москва на 22 юни се срещна с руския премиер Владимир Путин, който съобщи, че Русия ще отдели кредит в размер на 500 млн. долара. В хода на срещата бяха обсъдени редица въпроси, засягащи молдовско-руското сътрудничество в различни области, в частност търговско-икономическата.


Тагове:   новини,   Агенция,   фокус,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novinitednes
Категория: Новини
Прочетен: 33810
Постинги: 21
Коментари: 3
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930